Pokud hledáte kávu, která není příliš ovocná, naopak spíše čokoládová, skvělou volbou je Blend Don José. Bývá lehce tmavěji pražený a převažují v něm právě tóny čokolády a karamelu. Vedle ale nesáhnete ani s naší směsí arabik Ebel House Blend.

To záleží na vašich chuťových preferencích. Milovníci exotických chutí snoubených se sladkostí ocení Geshu Black Honey, ovocnější na epressu je Gesha Washed nebo Gesha Natural. Pokud očekáváte spíše klasičtější, čokoládovější chuť, doporučujeme Blend Don José.

Filtrovanou kávu je nejběžnější připravovat z ovocnějších káv s výraznější aciditou. Ideálním kandidátem je novinka sklizně 2024 Gesha Anaerobic  nebo naše nejlépe hodnocená Gesha v naturálním zpracování. Pokud hledáte opravdu výrazně ovocnou kávu s krystalicky čistou chutí, sáhněte po Geshe White Honey

Standardně mletí kávy nenabízíme, pokud ale doma nemáte mlýnek, nemusíte zoufat! Využijte náš kontaktní formulář, napište nám, na jaký způsob přípravy byste si přáli vaši kávu umlít, a naše baristky v Café Ebel se o to postarají!

Naší volbou číslo jedna by byla exkluzivní novinka Parainema Jaguar Washed. Je sirupovitě hustá, příjemně vybalancovaná mezi nahořklými a ovocnými tóny a každý si v ní zajisté najde to své. Navíc oslavence ohromíte neuvěřitelným hodnocením 96 bodů! Lety prověřený ideální dárek je také Gesha Washed.

Samozřejmě, my i farmář José budeme nadšeni! Nejideálnějším postupem je zakoupit Adopci kávovníku znovu a my už se postaráme o další postup. V případě jakýchkoli dotazů nás neváhejte kontaktovat pomocí našeho kontaktního formuláře.

Kávu je nejlepší skladovat v dobře těsnící nádobě v chladném a tmavém místě. Pokud jste si jisti, že vaše nádoba nepropustí žádnou vlhkost, můžete kávu umístit do lednice.
Všechny naše arabiky pražíme středně, tedy na medium. Jsme řemeslná pražírna – naše pražička není řízena moderními technologiemi. K dosažení ideálního stupně pražení musí náš pražič být neustále ve střehu. Poslouchat, dívat se, vnímat každou várku zelených zrn až do chvíle, kdy je perfektně upražená.
Zrnková káva má trvanlivost 1 rok od data pražení, které uvádíme na obalu. Je však dobré mít vždy na paměti, že dlouho otevřená káva postupně ztrácí svou chuťovou komplexnost a své vlastnosti.

SCA hodnocení je nedílnou součástí každé výběrové kávy. Na základě cuppingu se hodnotí každý detail – tělo kávy, vůně, acidita, vyváženost a mnoho dalšího. Skóre 90 a více bodů označuje kávy výjimečné kvality s bohatým chuťovým profilem. Tedy čím vyšší SCA hodnocení, tím bohatší a exkluzivnější kávový zážitek.

Rozdíl spočívá hlavně v prostředí, způsobu pěstování a výsledné kvalitě kávy.


Mikroklima: V horském lese se káva pěstuje ve stínu, kde pomaleji dozrává. Pomalejší zrání stojí za bohatší a komplexnější chutí. Na poli se káva často vystavuje přímému slunci, což vede k rychlejšímu zrání a méně výrazné chuti.

Biodiverzita: Lesní farmy jsou bohaté na rostliny a živočichy, což přirozeně chrání plodiny a minimalizuje potřebu chemikálií. Na poli bývá monokulturní přístup, který je více závislý na pesticidech a hnojivech.


Ekologický dopad: Lesní farma má menší ekologickou stopu díky přirozeným metodám pěstování, zatímco pole často potřebuje více umělých zásahů.

Káva z lesních farem je díky těmto podmínkám čistší a kvalitnější.

Hodnocení „Presidential Coffee“ není formální standard v rámci obecně uznávaných systémů hodnocení kávy, jako je systém Specialty Coffee Association (SCA). Nicméně je tento výraz často používán jako obchodní značka nebo marketingový termín, který naznačuje výjimečně vysokou kvalitu kávy. Obvykle odkazuje na kávy s velmi vysokým cuppingovým skóre. Kávy označené jako „presidential“ jsou často považovány za špičku mezi výběrovými kávami, zejména pro svou jedinečnou chuť, vyváženost a komplexnost.