Popis
Arabica odrůdy Gesha patří na světovou špičku více než právem! Ta naše vyrostla na farmě Finca Jerusalén – v prostředí panenské honduraské džungle, kde ke kávě a k přírodě přistupují s respektem a láskou. Je pěstována ve volné přírodě mezi lesními stromy, mezi palmami, banánovníky, citrusy a nepřeberným množstvím zeleně. Bohatá zeleň a vše živé, co v lese existuje, dává naší kávě punc výjimečnosti.
Po sběru se kávové třešně třídí, poté se ponoří do vody, kde zdravé třešně klesnou ke dnu a ty nekvalitní spolu s nečistotami vyplavou na povrch, odkud se dají snadno odstranit.
Pomocí depulperu (mokrý mlýn) se odstraní slupka a dužina. Zůstává „parchment coffee“ neboli pergamenová káva, která je stále pokryta vrstvou slizu (mucilago). Pergamenová káva se umístí do fermentačních nádrží na 12 až 48 hodin, slizová vrstva se rozloží. Po fermentaci se káva důkladně promyje čistou vodou, aby se odstranily zbytky slizu. Následně se káva suší na slunci až několik týdnů, dokud nedosáhne vlhkosti kolem 10–12 %.
V rámci hodnocení skutečnými odborníky z organizace Specialty Coffee Association získala Gesha Washed 92 bodů ze 100, což ji řadí mezi nejvýjimečnější kávy světa.
Káva není nijak chemicky ošetřena, při její produkci nebyly použity žádné pesticidy ani jiné látky nepřírodního původu.