milujeme kávuebel coffeeod roku 1996

Ebel Coffee importuje na přímo kávu z farmy Finca Jerusalén, tímto zajišťujeme maximálně férové finanční ohodnocení všech zaměstnanců farmy. Každý milovník špičkové kávy si díky nám může vychutnat autentickou kávu z pralesa.

Objevte výjimečnou kávu z pralesa! Kávu můžete zakoupit v našem e-shopu nebo nás navštívit v Café Ebel v Praze. Přesvědčte se o kvalitě našich honduraských Arabik a podpořte udržitelné pěstování kávy.

Proč právě Finca Jerusalén?

  • Farma Josého Cuellára Fajardo, která existuje již 150 let, se nachází v panenském pralese, který poskytuje ideální podmínky pro pěstování kávovníků.
  • Naše káva pochází z pečlivě vybraných zrn odrůd jako Gesha, Parainema, Lempira, Noventa a Maragogype, které jsou zpracovávány různými metodami – Natural, Washed, Honey, Anaerobic.

kávou žijeme od roku 1869 naši lidé

Hledání, která našla svůj cíl, jsou důkazem, že svět může být dobrým místem – když mu trochu pomůžeme.

Na počátku všeho stojí pochopení. Pochopit přírodu a její procesy, pochopit lidi, vzájemně si porozumět, pak může vzniknout něco výjimečného. Ve zkratce příběh Gosii, Josého a vlastně všech, kteří stojí za kávou z Finca Jerusalén v České republice.

Małgorzata (Gosia) Ebel

Od devadesátých let průkopnice skutečné výběrové kávy
v Česku, která za kávou zcestovala svět. Díky farmě Finca Jerusalén se jí splnil sen – najít místo, kde se pěstuje káva špičkových kvalit zodpovědně k přírodě, ekologicky čistě, ale také přátelsky, s ohledem na lidi a jejich živobytí.

Setkání s Josém a jeho zcela výjimečnou farmou nakonec vedlo Gosiu k zásadní změně jejího dosavadního obchodování s kávou. Udělala krok, k němuž se odváží jen málokterý evropský pražič a obchodník s kávou – rozhodla se pod svojí značkou Ebel Coffee zpracovávat a prodávat pouze kávu pocházející z Finca Jerusalén.

Schopnost zaujmout a za adekvátní cenu prodat jakkoliv skvěle hodnocenou elitní kávu tak významně ovlivňuje hospodářský cyklus malé farmy v honduraských horách. Úspěch či neúspěch Ebel Coffee na trhu se bezprostředně promítá do výdělku mnoha lidí, kteří žijí v jedné z nejchudších zemí světa.

Gosia se nikdy nebála dělat věci jinak než všichni ostatní a tato rozhodnutí jsou toho přímým důkazem.

José Cuellár Fajardo

Honduraský agroinženýr, zástupce malých farmářů, kávový nadšenec a inovátor.

Zdivočelou farmu převzal před dvaceti lety, kdy jako jediný ze šesti dětí v sobě našel odvahu a vůli starat se o rodinné dědictví. A jako v pohádkách se tomu nejmladšímu podařilo farmě vdechnout nový život.

V Małgorzatě Ebel konečně našel odběratele, který respektuje těžkou práci na kávové farmě a který usiluje o férový obchod.

S hodnocením SCA 90+ bodů je Finca Jerusalén místem tisíce chutí z jedné farmy.

Pohádka tisíce chutí kávy a jedné farmyelitní káva

Finca Jerusalén, rozkládající se na více než 120 hektarech, je součástí
ekosystému vysokohorské džungle. Ve výšce 1300–1600 m n. m. se nejen z Geshy stává kávový poklad z Karibiku.

v souladu s přírodou

Kávovníky elitní arabiky rostou volně mezi rozmanitými stromy horského divokého lesa, obklopené keři a květinami. K jejich pěstování není používáno žádné chemické ošetření.

královna mezi arabikami

Chloubou farmy je honduraská Gesha, ale pěstují se i další odrůdy, jako jsou Parainema, Lempira, IHCafé 90, Catuaí, Cattura, Maragogype nebo Noventa.

Temně červené až fialové ovoce je základem naší elitní kávy. Sběrači, s pečlivostí jako nikdy předtím, vybírají to nejlepší, co smí projít do dalších kroků. 

U každého micro lotu José volí způsob zpracování
kávových třešní a nejvhodnější metodu fermentace.
Díky tomu dokáží na farmě vytvořit velmi rozmanitou
paletu chuťových profilů, které se doladí při pražení v Ebel Coffee.

Způsob přípravy je zcela na vás – espresso, moka,
aeropress, french press, vacuum pot, chemex, džezva
nebo překapávaná káva – honduraská vysokohorská
káva bude vždy zárukou skvělého zážitku.

vysokohorská džungleHonduraská káva
a prales

Lidé a prales zde spolu existují už více než sto padesát let a vzájemně si prospívají. Původní prales, který nikdo nekácí, se odvděčuje výjimečnými geoklimatickými podmínkami, které jsou základem pro sklizeň elitní kávy. Stačí respektovat prostor, který divočina potřebuje k přirozené existenci.

Vážíme si toho, že nám okolní prales umožňuje pěstovat tak skvělou kávu. Jsme jeho součástí, je to i náš domov. Kávovníky na farmě vysazují s citem pro místo, kde mají růst a plodit. Finca Jerusalén je chrámem, kde je příroda chráněna a uctívána.

PĚSTUJEME KÁVU1300–1600 m n. m.